CURTIS SALGADO - FINE BY ME

Artiest info
Website
facebook
Label: Little Village

De nu 70 jarige Curtis Salgado is een blues- en soulzanger - songwriter uit Portland, Oregon. Hij speelt mondharmonica en leidt zijn eigen band als leadzanger. Curtis werd geboren in Everett, Washington en kan ondertussen als muzikant een erg interessant CV voorleggen. Hij startte zijn carrière in Eugene, OR, als leider van The Nighthawks, werkte als songwriter samen met Robert Cray in de Robert Cray Band, waar hij zes jaar zong en mondharmonica speelde, tourde van 1982 tot 1986 met Roomful of Blues, vormde zijn eigen band, Curtis Salgado & the Stilettos op het JRS-label, opende in 1992 voor Steve Miller, in 1995 voor Santana en in 1997 opnieuw voor Steve Miller.

In 1999 tekende hij in New Jersey een contract bij Shanachie Records en in 2012 in Chicago bij Bruce Iglauer’s Alligator Records. Salgado was de inspiratie achter John Belushi 's creatie van de Blues Brothers’ personages eind jaren zeventig. Ze ontmoetten elkaar en werden vrienden terwijl Belushi in Eugene, de film 'Animal House' aan het filmen was. Het debuutalbum "Briefcase Full of Blues" (1978, Atlantic Records) van The Blues Brothers is opgedragen aan Salgado en het personage van Cab Calloway in de film 'The Blues Brothers' is vernoemd naar Curtis.

De andere kant van Salgado’s medaille: in 2005 werd bij Salgado leverkanker vastgesteld. In 2006 onderging hij een geslaagde levertransplantatie, die gefinancierd werd door een benefietconcert in Portland (met o.a. Little Charlie & the Nightcats, Everclear, Taj Mahal, The Robert Cray Band & Steve Miller) én donaties van zijn fans en collega muzikanten. Ondertussen werd ook longkanker vastgesteld en in 2017 onderging Salgado een viervoudige bypass hartoperatie. Maar Curtis heeft alles overwonnen en gaat nu onstuitbaar weer vooruit.

Curtis Salgado debuteerde in 1995 solo bij Priority Records met "More than You Can Chew" en bleef altijd muziek schrijven. In 2008 verscheen zijn zesde album "Clean Getaway". In 2009 werd hij door de Blues Foundation genomineerd voor vier Blues Music Awards (waaronder 'Soul Blues Male Artist of the Year' en 'Soul Blues Album of the Year' voor zijn album "Clean Getaway") en, in 2010 en 2012 opnieuw met een Foundation award voor 'Mail Soul Blues Artist of the Year'. In 2012 verscheen "Soul Shot", zijn debuut bij Alligator Records, waarna hij terugging touren en op de grote festivals over de hele wereld stond. Als opvolger van "The Beautiful Lowdown" (2016) verscheen "Rough Cut" (2018) en "Damage Control" (2021), allen steeds voor hetzelfde label, Alligator.

Voor zijn nieuwe en 12de album verhuisde hij naar het Little Village label, is Salgado zelf de producent, en kreeg de naam "Fine By Me" met 12 songs die werden opgenomen in studio's in zijn thuishaven Portland, maar ook in Californië, met een aantal geweldige muzikanten, waaronder Kid Anderson, Robert Cray, The Morgan Brothers, Billy Watts, Anson Funderburgh, Jim Pugh en Fred Truijilo om er maar een paar te noemen,  wereldklasse blues en roots muzikanten dus met ruime on-the-road-ervaring. De tien nummers die Salgado heeft geschreven of meeschreef en twee covers, waaronder een coverversie van "I'm Gonna Forget About You" van soulman OV Wright zullen oude én nieuwe Salgado-fans absoluut plezieren.
//////
Alle originele nummers zijn geestig, zoals het eerste nummer, "My Girl's A Nut" dat hij samen schreef met Charles Seluzicki en David Duncan. Het nummer bevat Salgado op zang en mondharmonica, drummer Jimi Bott, bassist Keith Brush en gitarist Alan Hager.  Salgado zingt daarop "mijn vrouw is half gek...ze draagt ​​twee verschillende sokken...het enige wat we doen is lachen". Zo ook "Under New Management", waarmee het album wordt afgesloten, bevat de tekst "Je moet door de hemel gestuurd zijn, ik sta onder nieuw management". Curtis trekt de aandacht met zijn componeerwerk, open en eerlijke benadering van elk afzonderlijk nummer, maar ook met zijn muziek in het algemeen, en brengt ons bij hoogtepunten als de titeltrack met co-schrijver George Marinelli op gitaar, en achtergrondzangeres Lisa Leuschner geven dit nummer een extra impuls, "You Give The Blues A Bad Name" met toevoeging van gitarist Anson Funderburgh en drummer Tony Braunagel, maar vooral het gospel gedragen "Hear The Lonely Hearts" met naast Salgado's zang, de harmonieën van The Sons of the Soul Revivers, zijnde de broers James, Walter en Dwayne Morgan. Helaas overleed Walter Morgan slechts enkele weken voordat Salgado's album uitkwam.

Curtis Salgado maakt vooral dansbare blues en soul. Heerlijke uptempo nummers afgewisseld met hier en daar een mooie ballad. De solide beat en de groove van de ritme-sectie is de perfecte aanvulling voor de prachtige gitaar riffs en de spreekwoordelijke kers op deze soultaart komt van de blazerssectie met Joe McCarthy op trompet, Lars Campbell op trombone en Tim Bryson op tenor- en baritonsaxofoon's.  Salgado bevestigde zijn reputatie al begin deze maand juni met zijn optreden in Oud -Turnhout tijdens het Goezot festival maar ook op de plaat staat zijn soulvolle stemgeluid nog altijd als een huis, en levert hij opnieuw het bewijs dat hij een onbetwiste soulblues legende is!

Release datum: 30 juni 2024